O lodówce słów kilka

Urządzenia chłodnicze

Lodówka – urządzenie, które zna chyba każdy z nas. Najbardziej widoczny element wszystkich kuchni, najczęściej biały, srebrny ewentualnie w kolorze mebli kuchennych, odpowiedzialny za przechowywanie pysznych przekąsek.

Co to lodówka?

Urządzenia chłodniczeCzy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, czym tak właściwie są lodówki? Są to urządzenia chłodnicze, które za pomocą doprowadzanej energii elektrycznej obniżają temperaturę środowiska ochładzanego. Rozróżniamy niewielkie lodówki turystyczne, o pojemności nawet kilku litrów, poprzez znane każdemu wysokie chłodziarki domowe, aż do olbrzymich urządzeń, obecnych choćby na wielkich statkach transportowych, posiadających nazwę komory chłodnicze. Zasady działania tych urządzeń, niezależnie od ich rozmiarów, są podobne. W każdej z nich możemy znaleźć szczelnie zamknięte w przewodach chłodziwo – może to być woda, może być też glikol bądź olej mineralny, które utrzymywane w odpowiedniej temperaturze dba o właściwe schłodzenie otoczenia. Za temperaturę chłodziwa odpowiedzialne są natomiast agregaty chłodnicze, których na naszym rynku występuje olbrzymia różnorodność. W zależności od potrzeb klienta możemy zakupić urządzenia chłodnicze o różnej mocy, ochładzające środowisko do różnych temperatur.

Wiadomo – innej temperatury będzie potrzebował w swojej lodówce przeciętny Kowalski, któremu zależy na zimnych napojach i jedzeniu, które ulegnie zepsuciu, a inna konieczna będzie w wielkich chłodniach, zawierających produkty głęboko mrożone, które przechowywane będą przez dłuższy czas zanim będzie można wprowadzić je na rynek.