Polecane bistro w Bielsku

 

Bar bistro to zwykle miejsce, gdzie można zjeść szybką przekąskę, wypić kieliszek wina lub filiżankę kawy, a także zjeść pełny obiad przy małym okrągłym stole. Wydaje się, że założenie działalności gastronomicznej to pewne formalności, zatrudnienie kilku kucharzy i wyposażenie lokali gastronomicznych. Właściwie to trochę trudniejsze.

Jak wyposażyć bistro?

Bistro - BielskoIstnieje klimat luźnej elegancji, który odróżnia te restauracje od typowych i poważnych. Optymalna powierzchnia bistro to zwykle około 150 metrów kwadratowych, zaplecze kuchenne wraz z jadalnią. Zaplecze kuchenne już nakłada na nas pewne wymagania, ale musimy też pamiętać o oddzieleniu pomieszczeń technicznych od socjalnych, czyli magazynów, toalet i szatni dla personelu. Odpowiednia kuchnia powinna być wyposażona w podstawowe urządzenia grzewcze, takie jak kuchnie czy piece, a także meble technologiczne. Zawsze wymagany jest system wentylacji z okapami wyciągowymi bezpośrednio nad stacjami obróbki cieplnej. Odrębnym tematem jest sala konsumpcyjna. Obejmuje ona przestrzeń toaletową dla klientów. Bistro – Bielsko zwykle opiera swoje dania na półproduktach, które wymagają jedynie obróbki termicznej, ale wymaga prawie kompletnego zaplecza kuchennego, czyli dodatkowej przestrzeni do przechowywania i obróbki wstępnej. Zacznijmy od części społecznościowej i magazynowej. Zawsze musimy zapewnić miejsce na szatnię dla pracowników z szafkami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stację do sprzątania naszego bistro.

Dla personelu potrzebna jest oddzielna łazienka. Magazyny muszą być wyposażone przynajmniej w półki. Do przechowywania żywności będziemy potrzebować zamrażarki i chłodziarki, lub gdy mamy bardzo małą powierzchnię pomieszczeń, możemy także użyć kombinacji chłodziarko-zamrażarki.