Wydajna linia w piekarni

  • by

Automatyka w dzisiejszych piekarniach nie jest niczym niezwykłym. Nawet, jeśli taka piekarnia jest „rodzinna”, niewielka, a jej produkcja jest także ograniczona. Nie znaczy to wcale, że trzeba od razu robić wszystko ręcznie, jak np. chleb, czy bułki. Jeśli dana piekarnia zdecyduje się na profesjonalną linię do wypieku, będzie to tylko na jej korzyść.

Korzyści płynące z posiadania wydajnych linii 

wydajne linie do bułekMontowanie automatycznej linii do produkcji pieczywa jest niezwykle dobrym pomysłem nawet w małych, rodzinnych piekarniach. Oczywiście, w dużych piekarniach, taka linia jest wręcz niezbędna. Np. jeśli chodzi o wydajne linie do bułek, mogą one być montowane praktycznie wszędzie tam, gdzie tych bułek piecze się zazwyczaj dużo. Oznacza to, że w takiej piekarni nie trzeba zatrudniać dużej ilości ludzi, ponieważ maszyna większość prac robi sama. Każda bułka jest odpowiednio formowana z przygotowanego wcześniej ciasta. Jest ważona już na samej linii. Nie ma więc możliwości, aby po upieczeniu, bułki różniły się wielkością. Na pewno każdy zastanawiał się, jak to jest, że bułki w sklepie mają taką samą wagę, strukturę, kształt. Wszystko to zasługa odpowiednich inii produkcyjnych. Wiadomo przecież, że aby przygotować bułki do sprzedaży, musza być one odpowiednio uformowane i wypieczone. I, nie jest to kilka bułek. Nawet w najmniejszych piekarniach, takich bułek piecze się mnóstwo.

Gdyby te prace miał wykonywać człowiek własnoręcznie, cały proces przygotowania do sprzedaży znacznie by się przeciągnął. Warto zatem zainwestować w odpowiednią linię produkcyjną i przygotowywać na niej nie tylko bułki, ale także chleb, czy inne produkty z mąki, z przeznaczeniem na lokalny rynek. Wszystko zależy od ciasta, choć i tę pracę wykonuje zazwyczaj maszyna. Człowiek dodaje tylko składniki.